Tuesday, March 25, 2014

Home Made Vitamin Water ♥

Assalammualaikum.. :)

AIR. Air memainkan peranan yang sangat penting dalam hidup kita.  Dalam badan manusia, 60% darinya adalah air.  Terlalu banyak fungsi air (air kosong/mineral ye, bukan air sirap atau sebagainya) contohnya, berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.  Selain tu jugak air ada kebaikannya yang tersendiri iaitu, menguruskan badan, meningkatkan kesuburan, melancarkan pencernaan, perawatan kecantikan dan sebagainya.  Ha, tu info ringkas pasal air.

And kita semua tau minum air kosong ni sangat banyak kebaikan so dalam entry ni, just nak share something yang buat air kosong jadi lagi  seronok n lebih berkhasiat.  hehe. 


Letakkan seberapa banyak buah-buahan dalam air kosong dan biarkan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum minum.  Boleh disejukkan .  Kesemua campuran air dan buah ni membantu untuk penghidratan dan detoksifikasi tenaga (baku sangat) atau buang toksin dalam badan.
1. Teh hijau, pudina, limau - bagus untuk pembakaran lemak, penghadaman, sakit kepala, saluran tersumbat dan penyegar nafas.

2. Strawberry, kiwi- bagus untuk kardiovaskular, perlindungan sistem imunisasi, peredaran gula dalam darah, penghadaman.


3. Timun, limau, lemon - pengawalan
berat air dalam badan, kawal selera makan, penghidratan dan penghadaman.
 
4. Lemon, limau, oren- pencernaan, vitamin C, imunisasi, pedih ulu hati, (yang ni minum pada suhu bilik)


kalau boleh jangan tambah gula sbb boleh menggangu khasiat air tu, tapi boleh tambah madu (asli) sbb madu pun mengandungi khasiat yang tinggi. 

selamat mencuba kepada diri sendiri. ^^

0 comments:

 

FOLLOW ME!! ^^
INSTAGRAM ♥ @ahten_ahten ♥ TWITTER ♥ @fatinistaa